ZUID HOLLAND - Het Chinese miljardenbedrijf Elion Resources Group gaat zich in Zuid-Holland vestigen met het Elion European Innovation Center voor samenwerking op het gebied van ecologie en duurzaamheid.

In aanwezigheid van Elion Group’s voorzitter Wang Wenbiao, ambassadeur Wu Ken en commissaris van de Koning Jaap Smit werden de afspraken in het Zuid-Hollandse provinciehuis bezegeld. InnovationQuarter uit Zuid-Holland is betrokken bij het innovatiecentrum.

Elion is een bedrijf met een omzet van ruim €4 miljard, telt 7.300 werknemers en richt zich op het herstel van ecosystemen en milieubescherming. Een van de bekendste projecten is de vergroening van de Kubuqi woestijn. Met het innovatiecentrum in Zuid-Holland wil het bedrijf een nauwere samenwerking met Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen aangaan voor nieuwe watertechnologieën en duurzame economische groei.

Elion is al in gesprek met Deltares, de Universiteit Wageningen en NL Urban Solutions. “De betrokken partijen gaan heel snel van tekentafel naar uitvoering. Zo heb ik me in juni in Bejing geïnformeerd over deze samenwerkingsplannen en nu al krijgt het innovatiecentrum gestalte. De uitdagingen op het gebied van ecologie en duurzaamheid vragen om een gezamenlijke wereldwijde aanpak”, aldus Jaap Smit.

Nederlands-Chinese milieu innovatie

Naast de vestiging van het innovatiecentrum gaat Elion ook samenwerkingsprojecten aan met Verhoeve Milieu & Water uit Dordrecht op het gebied van bodemsaneringstechnieken en met het ecologisch ingenieurs- en ontwerp bureau Nautilus Eco-Solutions uit het Noord-Hollandse Heiloo op het gebied van milieuherstelprojecten in China.