ZUID HOLLAND - Om de veiligheid van reizigers en buschauffeurs te vergroten wordt vanaf januari 2018 de mogelijkheid om contant te betalen in de bus uitgefaseerd.

Aanleiding voor deze aanpassing is een landelijke afspraak tussen vervoerbedrijven en vakbonden. Met het verdwijnen van de contante betaalmogelijkheid heeft de buschauffeur geen geld meer op zak, waardoor buschauffeurs geen potentieel doelwit meer zijn voor overvallers.

Alternatieve betaalmogelijkheden

De provincie Zuid-Holland staat positief tegenover de maatregelen die de vervoerbedrijven willen nemen, maar stelt de voorwaarde dat reizigers voldoende alternatieven hebben om voor hun reis te betalen. De vervoerbedrijven zorgen ervoor dat het kleine aantal reizigers dat geen ov-chipkaart bij zich heeft of onvoldoende saldo heeft in de bus met de bankpas kan betalen. Daarnaast zijn kaartjes te koop bij de vervoerdersloketten en via internet. De vervoerders bieden ook de mogelijkheid om met een mobiel ticket te reizen.

Automatisch opladen

Een regelmatig voorkomende reden om een los vervoerbewijs te kopen is dat reizigers onvoldoende saldo op hun ov-chipkaart hebben. Vervoerbedrijven gaan reizigers via een communicatiecampagne wijzen op het gemak van automatisch opladen. Met de functie ‘automatisch opladen’ wordt de ov-chipkaart als het saldo onder de nul euro komt automatisch vanaf de bankrekening met een tevoren bepaald bedrag aangevuld.