ZUID HOLLAND - Van kantoor naar woning. Of van fabrieksterrein naar woon-winkelbestemming. Het kán. Dat ontdekten zo’n 30 wethouders en directeuren vrijdag 27 oktober tijdens de excursie ‘Transformatie in Zuid-Holland’. De provincie wilde hen daarmee inspireren ook met transformatie aan de slag te gaan. Met succes.

Wethouders van onder meer Schiedam en Hoeksche Waard en projectontwikkelaars en vastgoedeigenaren als Heijmans en BAM maakten kennis met mooie voorbeelden van transformatie in Zoetermeer en Alphen aan den Rijn. In Zoetermeer zagen ze niet alleen hoe een kantoor tot woning is getransformeerd maar hoorden ze ook hoe de gemeente dat proces heeft vergemakkelijkt en nu ook het omliggende gebied aantrekkelijker maakt. In Alphen aan den Rijn stond de ontwikkeling in Rijnhaven-Oost op het programma. Daar maakte een oude chocoladefabriek plaats voor een winkelcentrum en woningen. Inmiddels wordt ook de rest van het bedrijventerrein aangepakt.

De excursie werd georganiseerd in nauwe samenwerking met het Expertteam Transformatie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dit team ondersteunt onder meer gemeenten en pandeigenaren bij het herbestemmen van panden en terreinen.

Dat is SLIM! Ruimtegebruik

Provincie Zuid-Holland organiseerde de excursie in het kader van de campagne Dat is SLIM! Ruimtegebruik, waarmee de provincie een impuls geeft aan beter benutten van bestaande ruimte. Inwoners en ondernemers worden uitgedaagd mee te denken, en er zijn diverse activiteiten voor professionals. Lees meer op www.zuid-holland.nl/datisslim.