ZUID HOLLAND - Gedeputeerde Han Weber opende zaterdag 4 november in de Heemtuin in Goudse Hout de Natuurwerkdag 2017.

Thema dit jaar was ‘veiligheid’ en dat was goed te zien. Gehuld in handschoenen, een veiligheidsbril en een helm ging Han Weber aan de slag met een takkenschaar om met het snoeien van een knotwilg de activiteiten van de dag te starten. Han Weber: “Ik ben heel blij dat elk jaar zoveel vrijwilligers de handen uit de mouwen willen steken. Het is een unieke natuurervaring”.

Veiligheid centraal

Al dat werken in en met het groen kan risico’s met zich meebrengen: waar gehakt wordt kunnen spaanders vallen. Het is dus van belang al die vrijwilligers goed te beschermen bij hun werk en zo het risico te beperken. Vandaar het thema ‘veilige werken’ tijdens de Natuurwerkdag in Zuid-Holland dit jaar. Vanuit het veiligheidsproject ‘Goed Bezig!’ overhandigde Ron van Wetten van De Groene Motor de eerste instructiekaarten aan Han Weber. Met deze kaarten wordt veilig werken op een leuke manier onder de aandacht gebracht. In de Heemtuin hebben 85 vrijwilligers, waaronder 15 kinderen, de handen uit de mouwen gestoken.

Prijsvraag molenbiotoop

De provincie Zuid-Holland en het Erfgoedhuis Zuid-Holland vragen de komende weken speciaal aandacht voor een goed groenbeheer van de molenbiotoop: de omgeving rond de molen. Een gezonde molenbiotoop draagt bij aan het behoud van de molen. Om hier extra aandacht voor te vragen organiseren wij een prijsvraag om de beste molenbiotoopbeheerders van Zuid-Holland in het zonnetje te zetten. Een deskundige jury benoemt in december 5 prijswinnaars die elk €1.000,00 van de provincie ontvangen om te besteden aan het verdere groenbeheer van hun molenbiotoop. Iemand aanmelden of meer informatie over de prijsvraag: https://www.erfgoedhuis-zh.nl/erfgoedthemas/molens/wedstrijd-molenbiotoopbeheerder/.

Succesvolle dag

Zuid-Holland was met 78 locaties koploper van Nederland. Ook dit jaar is er weer heel veel werk verzet om de provincie weer een beetje mooier te maken. Ondanks het wisselende weer is flink doorgewerkt. Dankzij alle vrijwilligers is ook dit jaar de Natuurwerkdag weer een succes geweest.