WASSENAAR - Dit jaar is er op 4 mei geen publieke ceremonie bij het oorlogsmonument aan de Schouwweg. Volgens het advies van het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert gemeente Wassenaar een alternatieve herdenking bij het oorlogsmonument. De maatregelen van het Kabinet tegen de verspreiding van het Corona-virus worden bij de herdenking in acht genomen.


Kranslegging

In de ochtend van 4 mei leggen burgemeester Leendert de Lange met zijn echtgenote en dochter, namens het gemeentebestuur, een krans bij het monument aan de Schouwweg. Organisaties en inwoners van Wassenaar zijn vrij om vanaf 12.00 uur ook kransen en/of bloemen neer te leggen. Houd hier de 1,5 m afstand in acht, kom met niet meer dan drie personen en voorkom opstoppingen.

Toespraak burgemeester De Lange

Later op de dag houdt de burgemeester zijn toespraak in de raadszaal van Raadhuis De Paauw. De toespraak is na 19.00 uur terug te zien via www.wassenaar.nl/4mei. De toespraak wordt later ook in De Wassenaarse Krant gepubliceerd.

Ereboek Wassenaarse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de toespraak van burgemeester De Lange wordt het ‘Ereboek Wassenaarse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog’ gelanceerd, in het bijzijn van een aantal leden van de werkgroep ‘Namenlijst’. Dit unieke Ereboek bevat 574 namen en is samengesteld op grond van de ‘Namenlijst’ die in 2016 is gepubliceerd.

Twee minuten stilte

Ondanks de uitzonderlijke omstandigheden waarin wij ons nu bevinden, is het heel belangrijk om, in onderlinge verbondenheid met elkaar, om 20.00 uur twee minuten stilte in acht te nemen. “In het jaar waarin we 75 jaar vrijheid herdenken en vieren is het heel belangrijk om juist in deze bijzondere tijden hier betekenis aan te geven. Zolang wij de slachtoffers eren, zullen ze nooit worden vergeten”, aldus burgemeester De Lange.

Vlagprotocol

De minister-president heeft een vlaginstructie vastgesteld voor de Nationale Dodenherdenking. In afwijking van de algemene vlaginstructie voor 4 mei (vlag halfstok van 18.00 uur tot zonsondergang), hangt de Nederlandse vlag dit jaar op 4 mei éénmalig van zonsopgang tot zonsondergang halfstok.