WASSENAAR - Zelf boodschappen doen of een partner in het verzorgingshuis bezoeken is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Met een AutoMaatje, een dorpsgenoot met een auto, wordt dat een stuk makkelijker. In maart zouden de gemeente Wassenaar, Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Wassenaar (SMOW) en de ANWB de start van AutoMaatje in Wassenaar symbolisch en feestelijk aftrappen. Dat ging niet door omdat het coronavirus uitbrak, maar achter de schermen werkte SMOW door.


Wethouder Lia de Ridder: ‘Ik ben door verschillende inwoners benaderd met de vraag of de gemeente zich bij dit initiatief kan aansluiten. AutoMaatje is een prachtige aanvulling op de bestaande vervoersmogelijkheden en ik ben dan ook trots dat het ons samen met ANWB en SMOW gelukt is. Door goede samenwerking bereiken we de juiste mensen. Het mooie van AutoMaatje is dat het, naast vervoer, ook vaak fijne contacten oplevert.”

AutoMaatje koppelt mobiele en minder mobiele dorpsgenoten
Een groot aantal inwoners van Wassenaar is afhankelijk van vervoer door anderen omdat zij door hun leeftijd of gezondheid niet meer zelf kunnen autorijden of fietsen. Steeds een beroep doen op familie, vrienden of buren is niet altijd mogelijk. AutoMaatje is sociaal vervoer, een service waarbij vrijwilligers hun minder-mobiele dorpsgenoten op verzoek vervoeren. Vrijwillige chauffeurs gebruiken daarvoor hun eigen auto en ontvangen daarvoor een kleine onkostenvergoeding van € 0,30 cent per kilometer.

Extra hygiëne en veiligheidsregels
Op 1 oktober kan de eerste buurtgenoot instappen bij zijn of haar AutoMaatje. Natuurlijk zal dat volgens de richtlijnen van het RIVM en de ANWB gebeuren. Omdat de regels steeds worden aangepast, weten we nu nog niet precies wat straks nodig is. Maar in elk geval worden de chauffeurs en vrijwilligers te zijner tijd goed geïnformeerd. SMOW zorgt voor de eventuele beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes en handgel.

Ook AutoMaatje worden?
Iedereen met een rijbewijs kan vrijwilliger bij AutoMaatje worden. U kunt zelf aangeven wanneer u beschikbaar bent. Naast veel waardering, ontvangt u van de deelnemer een vergoeding van € 0,30 per km. Heeft u interesse om zich in te zetten als vrijwilliger of wilt u meer weten? Meld u dan aan voor één van de informatiebijeenkomsten van de SMOW. De volgende bijeenkomst is op 16 juli van 10.00-11.00 uur in het Van Heeckerenhuis.

Meer informatie of aanmelden voor de vrijwilligersbijeenkomst? Neem dan contact op met Claudia Oosterman, c.oosterman@smowassenaar.nl of 070 – 511 22 26 (op werkdagen van 09.00 – 14.00 uur).