WASSENAAR - Op 20 oktober ontving burgemeester Leendert de Lange uit handen van Mr. Tommaso Sgobba, Executive Director van de International Association for the Advancement of Space Safety (IAASS), een in brons uitgevoerde plaquette ter herinnering aan de eerste V2-raketlancering in Wassenaar.

Momenteel bevindt zich op de hoek Konijnenlaan, Koekoekslaan, Lijsterlaan een eenvoudig gedenkteken. Op die plek werd op 8 september 1944 door de bezetter de eerste V2-raket in de richting van Engeland afgeschoten. De lanceringen die daar plaatsvonden leidden enerzijds tot veel leed, maar paradoxaal luidden die ook een nieuw tijdperk in. De ontwikkelingen gingen daarna snel en ruimtevaart deed zijn intrede. Wassenaar had de twijfelachtige eer om mede aan de wieg te staan van al die ontwikkelingen en kreeg daardoor een speciale rol in de geschiedenis van ruimtevluchten.

Geschenk

De IAASS vond dat de gedenkplaats wel meer verdiende dan de huidige, wat vergane kunststofplaquette en nam het initiatief voor vervanging door een duurzamer exemplaar. De burgemeester sprak namens de gemeente Wassenaar zijn dank uit voor de fraaie bronzen plaquette. “Hiermee wordt het verleden met het heden verbonden en ik wens de IAASS veel succes met hun missie om de ruimte veilig te houden, voor nu en in de toekomst.”

IAASS

De IAASS houdt zich bezig met het bevorderen van internationale samenwerking en wetenschappelijke vooruitgang op het gebied van veiligheid en duurzaamheid van ruimtesystemen. De vereniging werd in 2004 opgericht door een internationale groep van wetenschappers en managers die meewerkten aan het Internationale Ruimtestation programma.