WASSENAAR - Om de vakbekwaamheid van brandweermannen en vrouwen op peil te houden wordt in de brandweerkazerne van Wassenaar wekelijks binnen en naast de kazerne geoefend. Burgemeester Leendert de Lange trok het brandweerpak aan en oefende met het team mee.

Beroeps- en vrijwillige brandweer

De kazerne aan de Johan de Wittstraat is dagelijks bezet met beroepscollega’s, maar draait in de avond-, nacht- en weekenduren met dorpsgenoten die ingeroosterd worden en na een melding vliegensvlug opkomen. Daarvoor is het nodig dat je binnen een straal van 1,5 kilometer rondom de kazerne woont. Want zodra er een incident is, worden vrijwilligers opgepiept via een pager door de meldkamer. Brandweerwagens staan dan gereed om uit te rukken om met spoed naar het incident te gaan en hulp te bieden. Generaties Wassenaarders hebben in de afgelopen 300 jaar bijdragen aan het (brand)veilig houden van ons mooie dorp. In het brandweermuseum Wassenaar - gevestigd in het souterrain van raadhuis De Paauw - komen deze verhalen weer tot leven.

Kazerne Wassenaar gespecialiseerd in rietendak brandbestrijding

Van oudsher zijn veel huizen en boerderijen in Wassenaar gedekt met rieten daken. De brandbestrijding van dit type daken vereist dan ook een andere aanpak dan bij ‘pannendaken’. De Wassenaarse kazerne heeft dan ook een team van brandweerspecialisten die ingezet kunnen worden in de gehele Haagse regio. Met oud & nieuw zijn daarom strenge regels in Wassenaar van kracht.

Verbod op vuurwerk afsteken bij woningen met rieten daken

Er geldt een verbod om vuurwerk af te steken binnen een afstand van 30 meter van woningen met een rieten dak. Buiten deze afstand mag er laag vuurwerk worden afgestoken: vuurwerk dat minder dan 10 meter de lucht in gaat. Vuurpijlen, Romeinse kaarsen en ander vuurwerk dat hoger gaat dan 10 meter, moet verder dan 250 meter van de woning worden afgestoken.

Vuurwerk afsteken bij bos- en duingebieden

In de buurt van bos- en duingebieden moet een grotere afstand in acht worden genomen. Vuurwerk afsteken binnen 100 meter van deze gebieden is verboden in verband met groot brandgevaar. Buiten deze afstand van 100 meter is het weer toegestaan om laag vuurwerk af te steken. Hoog vuurwerk is pas toegestaan als er 250 meter afstand is tussen de bos- of duinrand en de afsteekplaats. Zie ook www.wassenaar.nl/jaarwisseling.

Trots

Burgemeester Leendert de Lange: “Het is indrukwekkend hoe professioneel dit team zich voorbereidt op de meest uiteenlopende situaties waarmee ze te maken kunnen krijgen. Van brand in een rietgedekt huis tot aan het ‘bevrijden’ van een automobilist uit zijn voertuig na een verkeersongeval. Wassenaar mag trots zijn op zulke bevlogen en betrokken brandweerlieden die waken over de veiligheid in ons mooie dorp.”