WASSENAAR - Op maandag 25 mei is de bouw van de nieuwe post van de Wassenaarse Reddingsbrigade (WRB) afgerond. De gemeenteraad besloot eind vorig jaar budget beschikbaar te stellen om de sterk verouderde post te vervangen. Op maandag heeft de gemeente de sleutel overgedragen aan de vrijwilligers van de reddingsbrigade die nu hard aan de slag zijn om de post in te richten.


Wethouder Caroline Klaver-Bouman: Mede dankzij de Wassenaarse Reddingsbrigade is De Wassenaarse Slag een kwalitatief -hoog-aantrekkelijk familiestrand met internationale erkenning. Daar hoort ook een dito uitvalsbasis voor hen bij. Samen met het aanpakken van de strandopgang naar de parkeerplaats krijgt Wassenaar het strand dat het verdient.

Wethouder Hubert Schokker: De oude post was na 18 jaar echt aan vervanging toe. Met deze nieuwe post kunnen de redders weer jaren vooruit. We hebben nauw samengewerkt met de bouwcommissie van de Wassenaarse Reddingsbrigade en in het ontwerp een aantal verbeteringen door kunnen voeren. Zo hebben de lifeguards weer een duurzame en solide uitvalsbasis om hun werk makkelijker en veiliger te doen.

Edwin Groen, namens de bouwcommissie van de WRB: We zijn bijzonder blij met de nieuwe post en kunnen niet wachten om deze in gebruik te nemen. We hebben hard gewerkt aan een ontwerp waardoor we onze werkzaamheden beter kunnen doen. Bijvoorbeeld een grotere EHBO-ruimte, een droogruimte voor de kleding en een verstevigde vloer zodat onze auto binnen kan staan en niet elke avond terug hoeft te rijden naar het dorp. Met de nieuwe post kunnen we het strand veiliger en makkelijker bewaken en hebben we een goede uitvalsbasis om reddingen uit te voeren.

Technisch
De post bestaat uit zeven containers en is gebouwd door Warsco. De locatie en herkenbare blauwe kleur zijn ongewijzigd. In de winter wordt de post afgebroken. De nieuwe post wordt dan niet meer opgeslagen op parkeerplaats De Kuil, maar op het terrein van Warsco. Corona zorgde voor een latere levering, waardoor de containers pas in de week van 4 mei geplaats konden worden. Na het afmonteren is de post op 25 mei technisch opgeleverd aan de gemeente, eigenaar van het bouwwerk. Op die dag is de post overgedragen aan de Reddingsbrigade, die vanaf dat moment druk bezig is om de post in te richten en gebruiksklaar te maken.

Anderhalvemetersamenleving
Net als voor de strandgasten zal ook voor de lifeguards dit strandseizoen anders verlopen dan normaal. Ze bereiden zich voor om tijdens hun werkzaamheden zoveel mogelijk anderhalve meter afstand te houden en vragen badgasten hier rekening mee te houden. Waar nodig zullen de vrijwilligers persoonlijke beschermingsmiddelen dragen.