WASSENAAR - Het is warm vandaag. En het wordt nog veel warmer de komende dagen. Voor veel mensen betekent dat genieten op het strand of in de tuin. Voor anderen is het niet zo fijn en voor groepen kwetsbare mensen brengt het hete weer zelfs risico’s met zich mee. Daarom activeert het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vanaf 6 augustus 2020 het Nationaal Hitteplan. Het Nationaal Hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Het hitteplan is vooral bedoeld voor mensen met een kwetsbare gezondheid, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting.

Welke maatregelen kunt u nemen?
- Drink voldoende;
- Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
- Zoek de schaduw op;
- Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
- Beperk lichamelijke inspanning in de middag en vroege avond;
- Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning;
- Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Hitte en het coronavirus
De omstandigheden zijn dit jaar anders als gevolg van het coronavirus. Mensen die een verhoogd risico lopen bij besmetting met het coronavirus vormen ook een kwetsbare doelgroep bij hitte. Let op de volgende dingen:
- Gebruik ventilatoren alleen in de thuis/gezinssituatie, niet in gemeenschappelijke ruimtes;
- Onderhoud airconditioning goed: tijdig schoonmaken en filter(s) verwisselen;
- Aandacht voor kwetsbare mensen zal vanwege de corona-maatregelen noodgedwongen meer op afstand moeten plaatsvinden. Beeldbellen kan dan helpen om in te schatten hoe het met iemand gaat.
- Het RIVM heeft de belangrijkste vragen over hitte in relatie tot het nieuwe coronavirus op hun website gezet.

Meer weten?
Op de website van de GGD leest u informatie en tips wat te doen bij hitte.