WASSENAAR - Op maandag 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over de hele wereld wordt daar bij stilgestaan. Ook in Wassenaar worden de Holocaustslachtoffers herdacht met een bijeenkomst van 17.00–18.00 uur op begraafplaats Persijnhof, Het Kerkehout 6. Eveneens zal het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht worden onthuld door burgemeester Leendert de Lange. Levenslicht is te zien tot en met 2 februari.

Het Holocaustmonument Levenslicht maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Programma

16.45 uur

Inloop met koffie/thee

17.00 uur

Openingswoord de burgemeester van Wassenaar, Leendert de Lange

17.05 uur

Verhaal over familie Bromet, holocaustslachtoffers

17.20 uur

Voorlezen 98 namen Holocaustslachtoffers Wassenaar door scholieren van het Adelbert College, The American School of The Hague en het Rijnlands Lyceum

17.40 uur

Onthulling Lichtmonument Levenslicht

18.00 uur

Einde plechtigheid en gelegenheid tot napraten

Levenslicht

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. De stenen lichten om de paar seconden op en doven dan weer uit, als een ademhaling in het licht. Daarmee symboliseren de stenen het leven dat nu gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van onze plaatsgenoten bij het Holocaustmonument Levenslicht, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Persijnhof

De algemene en Joodse begraafplaats Persijnhof Wassenaar is van oorsprong een Joodse begraafplaats. Op het voorplein van de huidige aula is een hardstenen monument geplaatst met het opschrift: ter blijvende nagedachtenis aan onze broeders en zusters die gedurende de WOII door de Duitse terreur uit ons midden werden gerukt. Het is onthuld op 11 december 1947.

Wilt u aanwezig zijn bij de herdenking?

In verband met het beperkt aantal plaatsen, ontvangen wij graag uw aanmelding via het e-mailadres: 75jaarvrijheid@wassenaar.nl

75 jaar vrijheid

In Wassenaar herdenken, vieren en koesteren wij dit jaar 75 jaar vrijheid. Op www.wassenaar.nl/75jaarvrijheid komt binnenkort meer informatie over de herdenkingen en activiteiten in de gemeente Wassenaar.