WASSENAAR - Woensdag 27 november ontving Burgemeester Leendert de Lange een delegatie van het lokale parlement uit de regio Surabaya in Indonesië (The Surabaya Regional People's Representative Council). Tijdens de geslaagde ontmoeting leerden de Indonesiërs meer over het Nederlandse lokale bestuur en over Wassenaar in het bijzonder.

Burgemeester: bijzondere band tussen Wassenaar en Indonesië
De burgemeester stond stil bij de bijzondere band die Indonesië en Wassenaar met elkaar hebben. Erik Hazelhoff Roelfzema (beter bekend als Soldaat van Oranje) heeft lange tijd in Wassenaar gewoond, maar zijn levensverhaal is begonnen in Surabaya waar hij is geboren. Ook is de residentie van de Indonesische ambassadeur in Wassenaar gevestigd, met daar tegenover de Indonesische school: “Iedere ochtend zie je Indonesische kinderen naar hun school lopen tegenover de prachtige Indonesische residentie”.

Groen, veilig en internationaal dorp
Naast de Indonesische school is in Wassenaar ook de Amerikaanse School (ASH) gevestigd en biedt het Rijnlands Lyceum Engelstalig onderwijs aan. Ook zijn veel ambassadeurs woonachtig in Wassenaar en is de Amerikaanse ambassade kortgeleden naar Wassenaar verhuisd. Wassenaar vormt daarmee een internationaal dorp dat haar inwoners veel te bieden heeft: een veilige omgeving, veel groen en een ruim aanbod aan voorzieningen.

Nederlandse lokale democratie
De burgemeester had de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) uitgenodigd om een presentatie te geven over de geschiedenis en huidige inrichting van de Nederlandse lokale democratie. De VNG is de koepelorganisatie van alle gemeenten in Nederland. De Indonesische delegatie luisterde aandachtig en was met name geïnteresseerd in de taken die Nederlandse gemeenten uitvoeren, de rol van de burgemeester en de verhouding tot de provincies en het Rijk.

Toekomstwens
Na een rondleiding door Raadhuis De Paauw kwam het bezoek ten einde. De Indonesische delegatie sprak de hoop uit om in de toekomst verder te bouwen aan een vruchtbare samenwerking tussen Nederland en Indonesië.