WASSENAAR - Ruim 30 personen van sportverenigingen en maatschappelijke organisaties bezochten deze week de bijeenkomst Verantwoord alcoholgebruik binnen de sport(vereniging) bij sportvereniging De Kievieten. Een avond waarbij bestuurders, betrokken leden, ouders en jongeren van verenigingen met elkaar stilstonden bij het gebruik van alcohol. De bijeenkomst werd georganiseerd door de gemeente Wassenaar in samenwerking met het NOC*NSF en de Stichting Jeugd en Alcohol.

Alcoholgebruik jongeren samen voorkomen
Wethouder Inge Zweerts de Jong opende de avond en onderschreef het belang van het thema. “In de gemeente Wassenaar zien we dat het gebruik van alcohol bij jongeren veel voor komt. Het is goed dat we samen met sportverenigingen en andere maatschappelijke partners inzetten op preventie en zo grotere problemen zoals veelgebruik of zelfs verslaving voorkomen.”

Het goede voorbeeld geven draagt bij dat kinderen minder gaan drinken
Dr. Inge Wolberink van de Stichting Jeugd en Alcohol vertelde meer over de effecten van alcoholgebruik op jonge mensen. Zij werkt als arts assistent Kindergeneeskunde op de Polikliniek Alcohol en Jeugd van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en ziet een sterke toename van het aantal jongeren dat binnenkomt met een alcoholvergiftiging. Zij vertelde onder meer dat het gebruik van alcohol op jonge leeftijd erg schadelijk is. “Als ouders kunnen we er voor zorgen het goede voorbeeld te geven en zelf niet tot weinig te drinken en duidelijk aan te geven dat we niet willen dat onze kinderen voor hun 18e jaar drinken. Zij zullen het dan inderdaad waarschijnlijk stiekem doen, maar zullen altijd minder drinken dan wanneer het wel van ons mag!”

Verenigingen delen ideeën om alcoholgebruik op de vereniging te beperken
Matthea Kwint was er namens NOC*NSF en sportbonden en ging met de deelnemers in gesprek hoe je als sportvereniging om kunt gaan met alcoholgebruik op jongere leeftijd en hoe je dit kunt beperken. Uit de gesprekken kwamen onder meer de suggesties naar voren om: voorlichting te geven aan ouders en kinderen, meer open te zijn na incidenten, het idee om selectieteams als voorbeeld op te stellen en de schenktijden aan te passen in het clubhuis. Komend jaar komen er meer acties over dit thema. Voor vragen kunnen inwoners contact opnemen met de alcohol en drugsinfolijn 0900-1995.