WASSENAAR - Op vijf plekken langs de Wassenaarse kust kun je sinds 2018 een juttas lenen en gevuld met afval inleveren voor wat lekkers. Woensdag 15 juni werd deze Grondstofjutters aanpak gevierd bij Strandpaviljoen Luchtig aan Zee.


Op woensdag 15 juni openden organisatie We Are Nature, wethouder Hubert Schokker, kinderen van BSO Big Ben, de Wassenaarse Bermbrigade en een aantal strandgangers het jut-event op het strand van Wassenaar. Nadat de deelnemers zich bij Strandpaviljoen Luchtig aan Zee hadden verzameld, gingen ze het strand op om te jutten. Bij terugkomst werd met elkaar bekeken wat men op het strand gevonden had. Vooral veel nurdles, sigarettenpeuken en vispluis zijn de zee bespaard gebleven. Ook werd de winnaar van de kunstwerkactie bekendgemaakt. Wilma Hoogendam won met haar kunstwerk een dinerbon t.w.v. 50 euro: ‘Ik jut al jaren en maak er dan kunstwerken van. Ik hang ze dan thuis op, om anderen bewust te maken van het afval dat men zomaar achterlaat.’

Grondstofjutters Nederland

De Grondstofjutters aanpak startte in 2015 in Katwijk. In 2022 kunnen strandgangers een tas lenen in Wijk aan Zee, Noordwijk, Katwijk, Wassenaar, Scheveningen, Zuiderstrand, Westland en Hoek van Holland. Borden bij strandopgangen met de tekst “Aan de wandel? Neem een juttas mee!” attenderen bezoekers op de mogelijkheid een steentje bij te dragen aan een schoon strand. De speciaal ontworpen juttassen zijn te leen bij bijna 90 horeca-ondernemers op het strand. Bij inlevering is een volle juttas bij de paviljoens een kop koffie, ijsje of ander bedankje waard. Zo werken de paviljoens met wandelaars samen aan een plasticvrije zee door eigen stranden schoon te houden.

Op naar een plasticvrije Noordzee

Sinds vijf jaar is het grondstofjutten op het Wassenaarse strand een groot succes. Het hele jaar door halen bezoekers de juttas bij de deelnemende strandpaviljoens en jutten tijdens hun wandeling zwerfvuil van het strand. In Wassenaar kan bij de volgende locaties een juttas geleend worden: De Badmeester, Strandpaviljoen Sport, Beachclub Bait, Simpel aan Zee en Strandpaviljoen Luchtig aan Zee.

De aanpak is een samenwerking tussen de gemeente, strandpaviljoens en strandgangers. Kom jij binnenkort ook jutten op het strand van Wassenaar?