WASSENAAR - Op woensdag 9 februari reed wethouder Hubert Schokker (Afval) mee tijdens de inzamelingsronde restafval van Avalex in Wassenaar om zo extra aandacht te vragen voor het belang van het gescheiden inzamelen van afval. De wethouder hielp mee met het legen van de containers en kon zo eerstehands ervaren waar de medewerkers van Avalex tijdens hun dagelijks werk mee te maken krijgen.


Wethouder Hubert Schokker: “Een hele leerzame ochtend om in de praktijk te zien wat er allemaal komt kijken bij het ophalen van ons afval. Ik heb nog meer bewondering gekregen voor de vuilnismannen en vrouwen die in weer en wind voor ons allemaal klaar staan. De veiligheid onderweg is ook van groot belang. Daarom heb ik ook verplicht vooraf een cursus moeten doen. Dit was heel verstandig. Ik heb vandaag ook mee willen rijden om te laten zien hoe belangrijk het is dat we zorgvuldig met ons afval omgaan. Nog minder afval zou helemaal goed zijn. En het afval dat we hebben, zoveel mogelijk gescheiden aan te bieden. Zodat er zoveel mogelijk hergebruikt kan worden.”

PMD weer bij het restafval

Vanaf januari 2022 mogen Plastic- en Metalen verpakkingen en Drinkpakken (PMD) mee in de container voor restafval. De afvalverwerker haalt dan later het PMD uit het restafval, zodat dit alsnog gerecycled kan worden en kunnen de nog waardevolle materialen hergebruikt worden.

Afval in de juiste container

Afval kan alleen gerecycled worden als het in de juiste container zit. Dus gft bij gft, glas bij het glas, het papier bij het papier, etc. Dan kunnen er weer nieuwe producten van gemaakt worden. Vaak zitten er nog etensresten bij het restafval. Dat is zonde! Ook etensresten mogen mee met gft, dan wordt er compost of groengas van gemaakt.

Twijfelt u wat waarbij hoort? Kijk dan op www.afvalscheidingswijzer.nl