NEDERLAND - Moet ik nou een reddingsvest of een zwemvest kopen? Dat is een vraag, die nu de vakantie van start gaat, vaak aan de specialisten van Nautic Gear bootaccesoires gevraagd wordt. Want wat is nou eigenlijk het grote verschil tussen die twee? Vroegen ook wij ons af.


En als ik nou een reddingsvest voor mijn kind wil kopen? Welke moet ik dan hebben? Het zijn belangrijke vragen want je wilt ook naast een leuke vakantie ook een veilige.

Een reddingsvest is geen zwemvest

Het lijkt een beetje flauw maar zo is het wel. Een reddingsvest is geen zwemvest. Een reddingsvest is zo ontworpen dat bij te water raken het vest je in zo’n positie draait dat je luchtwegen vrij van het water blijven. Dat betekend dus ook dat wanneer je voor de wet een reddingsvest moet dragen, een zwemvest niet voldoet.

Op elk reddingsvest of zwemvest is het drijfvermogen aangegeven. Een zwemvest heeft een drijfvermogen van 50N (Newton) en een reddingsvest begint bij 100N en loopt door, afhankelijk van het model tot 275 Newton opwaarts drijfvermogen.

Welk reddingsvest moet ik nu kopen?

Hoe groter het water en hoe zwaarder de kleding hoe zwaarder (meer drijfvermogen) het type reddingsvest moet hebben dat je kiest. Daarnaast maak je een keuze tussen een vaststof vest (een vest met een schuimvulling) of een opblaasbaar reddingsvest. Die laatste wordt doormiddel van een gas opgeblazen op het moment dat je te water raakt. Het voordeel van een automatisch reddingsvest is dat het dragen van zo’n vest veel comfortabeler is dan een schuimvest, zeker op warme dagen. Het voordeel van een schuimvest is dat u na te water raken deze gewoon weer kan gebruiken. Bij een automatisch reddingsvest moet de gaspatroon en smeltpil worden vervangen. Tevens is het verstandig elke 2 jaar een automatisch zwemvest te laten keuren.

Wanneer moet je een reddingsvest dragen als pleziervaarder?

Je moet een reddingsvest dragen als je buiten staat te sturen op een snelle motorboot en voor iedere opvarende aan boord van een schip is het verplicht een reddingsvest aan boord te hebben. Dat mag een reddingsvest met schuim zijn of een automatisch reddingsvest met 100N of meer drijfvermogen maar geen zwemvest! Ook als de wet geen eisen stelt is het verstandig op het water altijd reddingsvesten bij je te hebben.

Reddingsvest voor uw kind? Dit moet u weten!

Wanneer een kind een reddingsvest draagt en het heeft nog een luier om gebruik dan altijd! Een zwemluier. Een wegwerpluier heeft heel veel drijfvermogen. Zo’n luier werkt dan als een reddingsvest op de verkeerde plaats waardoor het hoofd juist naar beneden in het water gedrukt wordt. We wensen u een fijne, veilige en ontspannen vakantie!