VOORSCHOTEN - Opmerkzame buurtbewoners deden in april 2020 melding van heel vervelende stankoverlast in Voorschoten. Het leidde tot het aantreffen van een drugslab in een bedrijfspand. Twee verdachten stonden vandaag voor de rechter.

Vergroot afbeelding ©Openbaar Ministerie In het lab stonden twee professionele ketels waarin BMK werd geproduceerd. Die stof is op zichzelf niet verboden, maar wordt wel gebruikt als grondstof voor de verboden amfetamine en metamfetamine. De mannen worden dan ook voorbereidingshandelingen voor de productie van harddrugs verweten.

Een 46-jarige man uit Voorschoten was degene die de bedrijfsunit huurde. Ook werd zijn DNA aangetroffen op een masker dat in de voorruimte van het lab werd aangetroffen. Ook het DNA van een 53-jarige man uit Den Haag zat op het masker. Ook zat zijn DNA op een drinkflesje dat in het lab lag. En de 46-jarige man verklaart dat hij hem in het lab had gezien.

Risico's
Op zitting vertelde de officier van justitie over de risico's die aan dit soort labs kleven. Om te beginnen levert het overlast op voor de omgeving; de stank was directe aanleiding voor deze zaak. Er bestaat gevaar voor ongelukken. Drugsafval wordt vaak geloosd, met schade voor het milieu ten gevolg en kosten voor het opruimen. En er zijn evident gezondheidsrisico's voor de gebruikers van drugs.
Uit onderzoek is gebleken dat de aangetroffen hoeveelheden BMK genoeg waren om amfetamine te produceren voor een waarde tussen de 2,4 en 3,2 miljoen euro. "Dat is uiteraard niet één op één wat deze verdachten hadden kunnen verdienen," voegde de officier van justitie er op zitting aan toe, "maar het laat maar zien hoe zeer het de moeite is om de risico's te nemen die verdachten hebben genomen."

Strafeis
Een flinke straf is wat het Openbaar Ministerie betreft dan ook op zijn plaats. Tegen de 46-jarige man uit Voorschoten werd 36 maanden cel geëist, en een geldboete van 20.000 euro. Die boete wordt geëist omdat de verdachte een financieel gewin voor ogen had.
Ook de 53-jarige man uit Den Haag zou een boete van 20.000 euro moeten betalen en daarnaast 38 maanden moeten zitten. De eis tegen hem is hoger, omdat bij hem ook nog 120 XTC-pillen zijn aangetroffen. "Vast niet alleen maar om zélf te gebruiken, daarvoor waren het er te veel."