VOORSCHOTEN - De voorlopige hechtenis van de 24-jarige man uit Oegstgeest die dinsdag 10 november op heterdaad werd aangehouden na een mishandeling in Voorschoten, is door de rechter commissaris met 14 dagen verlengd. De man kan mogelijk als verdachte van meerdere mishandelingen in Voorschoten en Leiden Zuid worden aangemerkt.

In oktober kwamen bij Politie Leiden Zuid meerdere aangiften binnen van mishandeling waarbij de situaties grote overeenkomsten vertoonden. Alle slachtoffers, variërend in leeftijd van 9 tot 90 jaar, werden compleet vanuit het niets door een voorbijgangen in het gezicht of tegen het hoofd geslagen. Een van de slachtoffers raakte daarbij gewond omdat zij met een voorwerp geslagen werd.

Bij politieteam Leiden Zuid werd alles op alles gezet om de verantwoordelijke te vinden. Teamchef Irene Mulder: “Zaken als deze hebben een enorme impact op de slachtoffers. We wilden deze verdachte zo snel mogelijk traceren en de mishandelingen een halt toeroepen. Daarom is er op alle fronten op deze zaak ingezet. De recherche ging aan de slag met hun onderzoek en vanuit de surveillance en de wijkagenten was er volop aandacht voor Voorschoten in de hoop dat we de man zouden vinden”. Gaande het onderzoek kwam ook de identiteit van de nu aangehouden verdachte naar boven. “Maar omdat je iemand niet zomaar als verdachte aan mag merken, ging de recherche onverminderd verder met het onderzoek in de hoop later een zo sterk mogelijke zaak voor de rechter te kunnen brengen”, aldus Mulder.

Heterdaad

De zaak kwam in een stroomversnelling toen zich dinsdag 10 november een 56-jarige vrouw uit Voorschoten meldde. Toen zij die dag op de Tuinenlaan fietste, was ook zij vanuit het niets geslagen door een man die haar passeerde. Op het moment dat zij hem even later op de Brunita J. Gemmekelaan zag zitten, besloot zij hem aan te spreken en wilde een foto van hem maken. Hoewel de man de vrouw opnieuw sloeg en er vandoor ging, slaagde zij er toch in een foto van hem te maken. De foto van de verdachte werd direct verspreid onder de dienstdoende agenten die hem herkenden en korte tijd later aan konden houden. De verdachte, de 24-jarige man uit Oegstgeest, bleek dezelfde man te zijn die ook in het rechercheonderzoek naar voren was gekomen.

Voorgeleiding
De man is vrijdag 13 november voorgeleid aan een rechter-commissaris. Zijn voorlopige hechtenis is door de rechtercommissaris met 14 dagen verlengd. De recherche en het OM onderzoeken in hoeverre bewezen kan worden dat de man voor de reeks recente mishandelingen in Voorschoten en Leiden Zuid/Midden verantwoordelijk gehouden moet worden.