Wassenaar - Drie bejaarde vrouwen werden in de afgelopen weken op verschillende plekken in Wassenaar op slinkse wijze slachtoffer van een babbeltruc kort nadat zij hadden gepind bij een geldautomaat. De politie benadrukt om altijd alert te zijn tijdens het pinnen en je niet te laten afleiden.

(Archieffoto)

Het gebeurt regelmatig dat mensen bij pinautomaten slachtoffer worden van een babbeltruc. Wees daarom altijd alert tijdens en na het pinnen. Een veelvoorkomende babbeltruc is dat iemand over de schouder van een pinner meekijkt en zo de pincode achterhaalt. Daarna steelt de dader de pinpas, vaak met een smoesje of een afleidingsmanoeuvre. Vooral oudere mensen worden slachtoffer van deze babbeltrucs.

Bankpas verwisseld

Daders gebruiken echter meer trucs. Begin deze maand deed een inwoner bij de politie in Wassenaar aangifte van de verwisseling van een bankpas van zijn demente 82-jarige moeder. Zij had geld opgenomen bij een geldautomaat aan de Lange Kerkdam en werd tijdens het pinnen aangesproken door een onbekende vrouw, die haar de pinpas uit de automaat gaf.

Naar verwachting heeft deze onbekende vrouw bij de geldautomaat bankpassen verwisseld, zonder dat het slachtoffer dit door had. Ook heeft de vrouw tijdens het pinnen over de schouder van haar slachtoffer meegekeken en zo de pincode gezien. Met de vermiste bankpas werd later namelijk nog drie keer gepind voor in totaal 750 euro.

Afgeleid in de auto

In diezelfde periode werd op de nabijgelegen Gravestraat in Wassenaar een 88-jarige automobiliste slachtoffer van een babbeltruc. De bejaarde vrouw had kort daarvoor gepind aan de Lange Kerkdam en haar portemonnee met inhoud op de passagiersstoel van haar auto gelegd toen zij instapte. Op dat moment werd zij aangesproken door een nog onbekend gebleven persoon die ongemerkt de portemonnee van de passagiersstoel wist mee te nemen.

Teveel gepind

Eind augustus wilde een 77-jarige, slechtziende vrouw bij een bankkantoor aan de Johan de Witstraat geld opnemen. Omdat het daar op dat moment erg druk was besloot zij zelf geld te pinnen. Bij de pinautomaat vroeg zij een meisje dat bij haar stond om een bedrag in te typen, omdat zij zelf slecht kon zien. Het meisje deed dit, gaf haar het gevraagde geld en ging er vervolgens snel vandoor. In de snelheid was het haar echter gelukt om 500 euro meer te pinnen dan gevraagd, dit had zij meegenomen.

Waarschuwing

De politie waarschuwt met nadruk voor deze vorm van criminaliteit. Veel mensen denken dat hen dit niet zal overkomen, maar iedereen loopt kans om slachtoffer te worden van een babbeltruc; vooral oudere mensen zijn geliefde slachtoffers van deze criminelen. Op politie.nl staat een speciale pagina over babbeltrucs. Deel deze informatie en tips met uw oudere kennissen of familieleden. Help mee te voorkomen dat zij slachtoffer worden!