HOORN - Hoewel het beroemde LEGO-blokje 65 jaar bestaat, is de naam LEGO al 90 jaar een speler in speelgoedland. Ole Kirk Christiansen startte in het Deense Billund in 1932 een bedrijfje. Hij was timmerman en hij maakte stoelen, strijkplanken en houten speelgoed. Al snel noemde hij zijn bedrijf LEGO. Het woord LEGO was ontstaan uit de Deense woorden 'leg' en 'godt', wat samen 'speel leuk' betekent. 90 jaar later wordt er nog steeds ‘leuk gespeeld’ en is het volgens het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn de hoogste tijd voor een tentoonstelling over 90 jaar LEGO. Deze is te zien van 17 december 2022 tot en met 29 oktober 2023.


Op de expositie “90 jaar LEGO” toont het museum een unieke collectie die de hele periode van de speelgoedfabrikant beslaat. Van het eerste houten speelgoed tot de eerste plastic steentjes, van de bouwdozen uit de afgelopen decennia tot succesvolle thema’s als Star Wars, Ninja en Harry Potter, maar ook vele treinen, vliegtuigen en auto’s. Grote bouwwerken zoals het Vrijheidsbeeld en de Eifeltoren, maar ook veel piraten, heel veel piraten die soms bewegen of zingen. De Taj Mahal staat er, net zoals de Tower Bridge en de Millenium Falcon.

Grootste LEGO-verzameling Europa
Door de overname van misschien wel de grootste LEGO-verzameling van Europa kan het Museum van de 20e Eeuw een prachtige tentoonstelling laten zien die voor jong en oud interessant is. Honderden minifiguren zijn er te zien, maar ook modellen van maar liefst twee meter hoog. Er zijn diorama’s met licht, geluid en bewegende onderdelen, maar ook staat er een enorme postkoets met Lucky Luke en de Daltons te pronken. De hele ontwikkeling van LEGO komt dit jubileumjaar aan bod, van het houten eendje op wieltjes tot de eerste plastic steentjes uit 1949. De collectie omvat dozen, bouwwerken en thema’s uit de hele periode, zoals Space, Castle, City, Technic en Fabuland.

LEGO in Nederland
Vanaf 1957 worden de LEGO bouwsteentjes ook in Nederland verkocht. Vanaf 1960 wordt het steeds populairder, onder meer door de komst van een trein in 1964 en in 1966 zelfs een trein die op batterijen rijdt. In 1969 wordt Duplo geïntroduceerd voor peuters en kleuters. Vanaf 1974 verschijnen de eerste LEGO figuren die je zelf in elkaar steekt. In 1978 komen de lachende figuurtjes zoals we ze nu nog kennen. Het nog populaire piratenthema komt in 1989 voor het eerst op de markt.

Kijken én bouwen
Natuurlijk is er niet alleen veel LEGO te zien. Kinderen en hun (groot) ouders kunnen ook uitgebreid bouwen met duizenden LEGO bouwstenen. Naast de LEGO-tentoonstelling is een grote bouw- en speelhoek waar een ieder met Duplo en LEGO aan de slag kan. Terwijl grote LEGO-figuren toekijken en (groot)ouders ook een kopje koffie of thee kunnen nuttigen in de naastgelegen horeca.

Meer thema-tentoonstellingen
Het populaire museum in Hoorn belooft in de toekomt meerdere LEGO-exposities te gaan tonen. Directeur Hans Stuijfbergen: “Met deze unieke verzameling hebben we zo veel bouwwerken, modellen en historische items dat we na deze tentoonstelling met meer thema’s verder gaan. We willen in de toekomst dan ook samenwerken met architecten, kunstenaars, LEGO-fans en scholen. Ons museum is nu nog aantrekkelijker voor een nog breder publiek. Dat was altijd ons streven, een laagdrempelig museum. En dat werkt: Ik hoor geregeld van bezoekers die vertellen dat dit het eerste museum was dat ze ooit bezochten en dan noemen ze bijvoorbeeld exposities die ze 15 of 25 jaar geleden hebben gezien. En dan komen ze nu met hun eigen kinderen. Dat is heel dankbaar. We zijn overigens ook heel blij met financiële steun van de Provincie Noord-Holland en de Gemeente Hoorn, bedoeld om na Corona als culturele instelling sterker te worden. Daardoor konden we deze unieke LEGO verzameling overnemen en nu tonen aan een breed publiek.”

De tentoonstelling “90 jaar LEGO” is van 17 december 2022 tot en met 29 oktober 2023 in het Museum van de 20e Eeuw. Het museum is gevestigd in een voormalige gevangenis op het Oostereiland bij de haven van Hoorn. De vaste collectie is een ware reis door de tijd. Niet voor niets hanteert het museum de slogan “Feest der Herkenning”.

Kijk voor alle informatie over openingstijden, parkeren en entree op www.MuseumHoorn.nl De Museumkaart geeft gratis entree.