WASSENAAR - Op de Wassenaarse Slag is deze maand een speciale brigade van start gegaan. De brigade “de Plastic Police” bestaat uit een vast groepje cliënten van Swetterhage, een woongroep voor mensen met een verstandelijke beperking. De Plastic Police gaat zich de hele lente en zomer inzetten om de stranden en duinen rondom de Wassenaarse Slag te ontzien van aangespoeld plastic en zwerfvuil.

Gewapend met een bolderkar, handschoenen en prikkers is de groep harde werkers van de Plastic Police begin mei van start gegaan. Samen spitten ze het strand af opzoek naar alles wat daar niet thuishoort. “Het was even oefenen. Op het eerste gezicht lijkt er niks te liggen, maar als je weet waar je moet kijken vind je zakken vol afval” aldus Wessel Kruijer, begeleider van de groep. Alles wat ze vinden en wordt gesorteerd in categorieën. Aan het eind van de zomer willen ze op deze manier hun bevindingen kunnen presenteren aan het publiek. “We vinden van alles. Maar tot nu toe bestaat het grootste bestaat uit stukjes touw, net, sigaretten en snoepverpakkingen. Ik ben super benieuwd wat we de aankomende tijd aan aantreffen ”.

Lokale ondernemers helpen op hun manier ook mee om dit project draaiende te houden. Zo heeft de Surfclub Wassenaar hun terras beschikbaar gemaakt voor de brigade om te kunnen lunchen. De ervaren Stichting Noordzee heeft de groep voorzien van een handige Toolkit en in de zomer zal de Plastic Polis ook deelnemen aan de grootschalige Boskalis Beach Clean up.

De groep cliënten is speciaal geselecteerd en zijn te herkennen aan hun witte shirts en petjes. Je zal ze aankomende maanden iedere donderdag op het strand aantreffen.