WASSENAAR - Sigarettenpeuken, mondkapjes, ondergoed en snoepverpakkingen. Het is triest maar waar; we laten van alles achter op ons geliefde strand. Een groep cliënten van Swetterhage, een woongroep voor mensen met een verstandelijke beperking, willen hier verandering in brengen.

Onder de naam Plastic Police zijn ze iedere donderdag naar de Wassenaarse Slag gegaan om het strand te ontzien van achtergelaten en aangespoeld plastic en ander strandafval. Nu hebben een kunstwerk gemaakt van afval dat ze in één strandseizoen hebben verzameld. Ze presenteren hun ‘PLASTIC’ bouwwerk aan Wethouder natuur, klimaat en mobiliteit: Aart van Sloten op het Wassenaarse strand.

Het verzamelde afval hebben ze in zeven categorieën gescheiden, waarna er met iedere categorie één letter van een meter hoog is gemaakt. De letters vormen samen het woord ‘PLASTIC’ om strandbezoekers duidelijk te maken wat ze allemaal achterlaten. Het doel van het bouwwerk is om meer bewustzijn te creëren en op deze manier gezamenlijk te kunnen bijdragen aan een schoner strand.

“Overal liggen peuken tussen het zand” aldus John Tolhuijsen (49), trouwe deelnemer van de Plastic Police. “Vooral peuken zijn een groot probleem, we hopen dat mensen doorkrijgen hoe vervuilend dit is en in vervolg een asbakje meenemen naar het strand” aldus Wessel Kruijer, organisator en begeleider.

Het bouwwerk wordt snel weer mee naar binnen genomen, voordat het plastic zijn weg terugvind naar het strand. Maar vanaf volgend seizoen zullen ze de foto’s aanbieden bij strandtenten op de Wassenaarse Slag, zoals Simpel aan Zee, die altijd gastvrij was naar de groep jutters. Als je zelf op donderdag op het strand te vinden bent, kun je de Plastic Police tegenkomen, want die blijven zich iedere week hardmaken om het strand plasticvrij te krijgen.