WASSENAAR - Als motivatie voor de gemeente Wassenaar om ‘Huize Ivicke’ te bewaren voor de toekomst, schonk tekenaar Boy Boelhouwer zijn aquarel van Ivicke aan wethouder Kees Wassenaar (monumenten).


‘Een voorstelling van hoe het huis hoort te zijn. Levendig, brandende haardenvuren, kaarsen en kroonluchters, de ondergaande zon, een knisperende oprijlaan; alles gereed voor een warme feestavond in Ivicke. En wij, de aanschouwers, komen zo aanwandelen.’

Natuurlijk is de gemeente beperkt in wat zij kan doen, want Ivicke is particulier bezit. Het huis wordt gegijzeld door een eigenaar die het al jaren laat verpauperen. En tot overmaat van ramp is het ook gekraakt. Een dubbele vijandige overname zou je bijna zeggen. Gelukkig heeft de gemeente nu stevig stelling genomen. Als de eigenaar niks doet, dan doet de gemeente het noodzakelijke en verhaalt de kosten op de eigenaar.

Zou het niet fantastisch zijn als Ivicke ooit weer bij de Wassenaarders terugkomt? Een plek om elkaar te ontmoeten en mooie momenten te vieren? Ik hoop het voor de Wassenaarders. En evengoed voor de inwoners van omliggende gemeenten, zoals ikzelf uit Den Haag. Ivicke is uniek voor Nederland. Laten we hopen dat het huis in glorie hersteld kan worden en dat met het gemeentelijke besluit, de weg hiernaartoe is ingezet.