WASSENAAR - Drums, viool, piano, accordeon en nog veel meer instrumenten bespelen Maartje en Kine, cabaretduo, in ‘Speelbeesten II’. Tijdens deze verrassende voorstelling nemen ze het publiek mee op reis naar Noorwegen. Met veel zang, dans, komedie, muziekstijlen en animaties wordt het een onvergetelijk winters avontuur in de Noorse wildernis.

Net toen ze op het punt stonden om de wereld te veroveren met een nieuwe theatershow, brak corona uit en ging er een streep door 120 voorstellingen. Iets om, zacht uitgedrukt, behoorlijk chagrijnig van te worden. Dat was het muzikale tweetal dan ook. Tot het moment, midden in de lockdown, dat ze besloten om met een gaar bestelbusje vol instrumenten naar Kines thuisland Noorwegen te rijden.

Hondenslee - “Speelbeesten II is het resultaat van onze belevenissen in de Noorse wildernis”, vertelt Kine Handlykken. “We hebben zo ontzettend veel meegemaakt dat deze voorstelling zich eigenlijk zelf heeft geschreven”, vult Maartje de Boer aan. Om een idee te geven: toen hun busje door bevroren diesel – het was er min 35 – niet meer startte, trokken ze per hondenslee verder. Onderweg leerden ze onder andere de joik, het traditionele gezang van de Sami en de kulokke, een oeroude zangtechniek om koeien te lokken in de bergen. Eenmaal op de eindbestemming: de berghut van Kines ouders, in een dorp waar de sneeuw metershoog lag, begon een nieuw project. Ze maakten er de documentaire ‘Maartje & Kine buigen niet’ voor de NTR.

Gedurfd en verfrissend - In de sneeuwwitte betoverende omgeving schreven de vriendinnen over onderwerpen die niet eerder zo persoonlijk waren. De ontbrekende kinderwens, stukgelopen relaties en beginnende dementie bij een van de ouders komen terug in Speelbeesten II. Persoonlijk dus, maar ook gedurfd, veelzijdig en zoals altijd muzikaal, humoristisch en verfrissend. Een topavond uit voor volwassenen, maar ook al leuk voor kinderen vanaf een jaar of tien. “Bovendien krijg je hartstikke waar voor je geld”, lacht Kine. “Noorwegen is een duur land om naartoe te gaan. Tot eind december halen wij Noorwegen naar de Nederlandse theaters voor een anderhalf uur durend avontuur vol nieuwe nummers en acts. Waar we in de coronaperiode wel achter zijn gekomen: speelbeesten zijn we. Hongerige leeuwen die iedere avond met veel plezier het podium op springen.”

Voorstelling: vrijdag 19 november 20.15 uur | € 18,50
Online: www.warenar.nl/programma
Kassa open 070 511 8382 ma & woe tussen 10 en 14 u